Jack Ma considera sa muncesti 12 ore pe zi ca este o „binecuvantare”

Miliardarul chinez, co-fondatorul gigantului in comert online Alibaba, sustine ca un program in care sa lucrezi de la 9am la 9pm este o binecuvantare si, mai mult decat atat, este de parere ca saptamana de lucru ar trebui sa fie de 6 zile.

Un alt miliardar, seful de la JD.com Richard Liu, subscrie la cele spuse de Ma care afirma ca daca nu ar exista sistemul mai sus mentionat econimia Chinei si-ar pierde din elan si vitalitate. Liu e de parere ca toata aceasta creste foarte rapida din punct de vedere economic al tarii sale a dus la o accentuare a numarului de „lenesi”.

China s-a bucurat de o cresere economica in medie cu 10 procente de mai bine de 25 de ani, de la sfarsitul anilor ’70 si pana la mijlocul anilor 2000, moment din care a urmat o panta descendenta insa tot favorabila cu o cresere de aproximativ 6%.

Comentariile lui Jack Ma si mentiunile lui Liu vin in urma zvonurilor cum ca JD ar urma sa faca anumite modificari si sa concedieze mai multe persoane. Este ciudat pentru ca anul trecut, co-fondatorul eBay-ului chinezesc cum mai este numit site-ul Alibaba, a anuntat ca ar vrea sa se retraga din conducerea companie, dar probabil va dori sa lucreze la altceva cele 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana. Poate vrea sa faca filme avand in vedere ca deja a debutat in aceasta industrie. Cine stie..

Cert este ca pe viitor ar putea sa apara o problema in modul in care munca propriu-zisa a oamenilor si numarul de ore petrecute pentru a o presta este privit. Adica nu putem avea o parte a planetei unde sa fie imbratisat cultul muncii si o alta parte in care timpul petrecut la serviciu sa fie redus din ce in ce mai putin. In Europa saptamana standard de munca de 40 de ore s-a stabilit inca din secolul 19 cand in plina revolutie industriala se lucrau 14-16 ore pe zi si oamenii nu au mai suportat.

Sa amintim ca Elon Musk pomenea de un venit universal care pe viitor se poate dovedi necesar avand in vedere progresul tehnologic si stiintific. Nu putem spune ca vorbea neavizat si nu este un om a carui parere sa nu ii fie luata in calcul. Ar fi interesanta o discutie in acest sens intre Musk si Ma.

Nu stim cate lucruri au luat in consideratie miliardarii chinezi cand au abordat acest subiect, daca au vorbit mai mult despre ei sau despre oameni care sunt pasionati de ceea ce fac, dar cu siguranta oamenii obisnuiti vor protesta la auzul acestor afirmatii.